Thursday, December 12, 2013

the Loves insya-Allah untill Jannah

find someone who is not afraid to admit that they miss you. someone who knows that you’re not perfect, but treats you as if you are. someone whose biggest fear is losing you. one who gives their heart completely. someone who says I love you and means it. last but not the   least, find someone you wouldn’t mind waking up with you in the morning, seeing your wrinkles, and your gray hair, but still falls in love with you all over again.

seronok kan kalau diri kita jadi macam dekat atas ne? how it so damn sweet! okay kali ne Maiya nak post pasal apa ya? hhmm, xkan korang xtaw lagi pasal cinta la!!! tapi bukan pasal cinta Maiya tapi pasal kawan-kawan lama Maiya kawan sekolah dulu. hehe jom follow up my story ok?

1st sekali Maiya nak cerita pasal mama papa Maiya! haha dulu time sekolah Maiya ad mama papa taw! xcaya? xpa la kalau xcaya sebab korang pon dulu bukan satu sekolah dengan Maiya kan so xtaw la. haha okay la Maiya nak cerita sikit. sal kawan Maiya ne. nama dy Satriani binti Mansor and her beloved one is Muhammad Firdaus bin Muhammad Ali. dorang ne sweet sangat! dah macam suami isteri. pergy and balik sekolah sama-sama. apa yang Maiya suka pasal relationship dorang ne, dorang saling memahami antara satu sma laen.

ne la kekuatan ssuatu perhubungan kalau saling mempercayai kan? tp xlari jugak dorang ne dari dilanda hasad dengki orang. normal la dalam relay tu ada yang cemburu kan? ada yang sanggup curang. kalau orang yang dy curang tu lagi cantik dari kekasih dia tu xpa la kn ne sebalikny. tapi sekarang ne Maiya xtaw la relay dorang macam mana. dah sepi ja dekat FB tu. hhmm apa2x pon to my mama. u r very strong girl that i ever know! insya-Allah ad rezeki xkemana kalau dah jodoh kan? this is my mama & papa. :)) *sorry no picture
 
2nd, pasal Ruzaidi bin Ramlee & Nur Arma Farahin binti Jaafar. ha! dua orang ne kalau dalam kelas macam anjing ngn kucing why? masing-masing mulut bising. kalau sunyi kelas tu xla seronok kan kalau xdaq orang macam depa dua ne?? Maiya xrapat sangat dengan Arma ne tapi time sekolah rendah dulu boleh la rapat jugk sebab Maiya duduk satu kumpulan dengan dia. Jai plak majoriti budak dalam kelas tu expecially perempuan xsuka dengan dia sebab mulut dy termasuk la Maiya hehehe. tapi dalam diam sebenaqny dia ne seorang yang pandai cuma dia xpernah tunjuk kan pon dan buktiny sekarang dia sorang ja dari 50 pelajar kelas 5 sains 2 berjaya masuk ke UTM Sarawak. who know? nakal2x dia pon dia bjaya jejak kaki kat sana.

Arma plak study kat Cosmopoint kat Kota Kinabalu jugk. Alhamdulillah semua kawan-kawan bejaya.
sebenaqny sampai sekarang ne Maiya xpercaya yang dorang ne COUPLE. why? sebab dalam kelas tu xpernah pon nampak dorang bdua2x ka ap ka. tp yang Maiya taw dorang ne selalu keluaq dngn kawan-kawan kelas laen. dalam kelas dorang ne bukan boleh diam asyik nk gaduh ja. betul la orang cakap mula-mula gaduh lama-lama suka. ha! ne la hasilnya. hehe!

hhmm, jeles baqhiangggg!

3rd, pasal Mohd Abdillah bin Awang & Nooraffika binti Edo. ha! yang ne Maiya pelik sikit macam mana dorang boleh couple. masa sekolah rendah dulu Maiya pernah la ad feeling dekat Del ne. xtaw la kenapa mungkin sebb dia tolong Maiya ngan kawan Maiya dulu kot. hehe tu cerita lama. Pika plak. dia cantik. dia comel and ramai orang minat dekat dia dulu time sekolah. dr xpakai tudung sampai la sekarang dia dah pakai tudung. pendek kata dy ne jadi rebutan la jugk dekat sekolah. Maiya pon xseberapa rapat dngan dia tapi boleh la.

sekarang Pika study dekat Cosmopoint Kota Kinabalu jugk dengan Arma. so ada la jugk kawan dorang daripada sorang-sorang kan? hhmm, Maiya boleh terperasan yang dorang ne couple pon dekat Twitter sebab 2dua orang ne memang suka layan tweet mungkin sebab tu kot boleh membuahkan cinta! haha btw, dorang memang sweet. Maiya suka kalau betul la dorang couple. hope selamanya la Maiya doakan.

pika arma & saiful pika n del. so sweet!

on twitter tweet tweet!


and the last one, Muhammad Afiq bin Puzi & Ayna Adryana. okay jujur! Maiya pernah suka dekat Afiq ne. selalu lepak ngn dia dulu tapi Maiya xpernah la nak falling in love ngan dia. cukup la angai-angau macam tu ja! haha! Afiq ne plak pujaan ramai wanita dekat sekolah! orangny tinggi lampai, atlet sekolah plak. biasa la budak hot sekolah. tambah-tambah pengawas plak tu! pergh! semua hambek kat dia la! yang awek dia ne plak Maiya xkenal sebab dia form 6, time tu Maiya dah pon fly ke Kedah. kalo Maiya masuk form 6 mest Maiya kenal dia sapa kn?

its okay la siapa2x pon dia. yang penting dia bertuah sangat sebab dapat Afiq. Maiya pernah message n gayut dengan Afiq jujur Maiya hampir jatuh hati dengan dia sebab dia romatik sngat and dia kelakar. yang penting time gayut tu sentiasa senyum la. macam ne lelaki yang Maiya nak. pandai buat orang tersenyum! eehhh! out of topic plak kita nak cerita pasal dorang bukan pasal Maiya kn? xcaya yang depa ne sweet? cer tngok ne?


sweet right? depan kawan-kawan plak tu. auch!

it's them <3
ha! sweet kan kawan-kawan Maiya ne? pada tarikh yang unik ne la Maiya nak cerita pasal kawan-kawan yang sweet ne. cinta ne penuh dengan mister xdaq sapa pon tahu akhir dia macam mna. apa-apa pon semoga bebahagia buat kawan-kawan Maiya. tengok dorang bahagia pon dah cukup buat Maiya bahagia. :')

p/s: be a good listener to your beloved one be a good friend and please understanding them. take care of them. apa yang Maiya mampu cumaaaaaaa DOA. semoga berbahagia sampai ke jannah! jaga relationship tu sebaek-baeknya okay? insya-Allah ALLAH akan permudahkan urusan korang semua. good luck! #sory curi gambaq senyap2x hehe.






PEACE.LOVE.HARMONY

this is MY HOLIDAY

hye to all my searest readers.

how are you? how about your holiday? yes, i am back as usual. Maiya baru ja habis final exam dan sekarang ne tengah cuti sem!! yeah! i got a lot of time to SLEEPPPPPP! haha betul la pesan lecture Maiya. dy cakap time belajaq ne belajaq la sampai kita bjaya apa yang kita terlepas tu kita boleh beli balik. time blajaq dulu Maiya selalu xcukup tidoq, ngantuk hhmm semua la tapi sekarang Maiya boleh beli balik semua tu. sekarang Maiya cuti sem Maiya bly rehat sepuas-puasnya. ya xa? HAHA

apa Maiya buat sepanjang cuti ne just jadi penganggur bejaya! yeah! Maiya duduk kampung sahaja. xpergy mana-mana. xpergy jalan mana-mana. hanya DUDUK DALAM RUMAH. HAHA terok gila. tambah teruknya hari ne dh nk masuk 6bulan Maiya xjumpa parents Maiya. bohong la kalau Maiya xrindu parents Maiya kan? nak buat macam mana Maiya yang pilih nak duduk jauh dari dorang. Maiya buat semua ne pon Maiya ada alasan Maiya sendiri.

sepatutnya cuti-cuti macam ne Maiya have fun. lupakan semua tekanan masa belajaq Maiya lupakan semua masalah Maiya tapi laen yang Maiya harapkan laen pulak yang Maiya dapat. Maiya faham kenapa semua ne t'jadi. sebab Allah nak Maiya lalui susah senang hidup Maiya seorang diri. macam mana Maiya nak hidup sendiri tanpa parents Maiya. bila family dah jauh macam ne ingatkan si pencinta mampu la mengisi dan menjadi teman untuk mengisi kekosongan dalam hati ne. tapi andaian Maiya salah sama sekali.

dulu dia pernah marah Maiya bila Maiya berkomen2x dengan sepupu Maiya sendiri. tapi bila kena dekat batang hidung dia balik senang ja dia cakap tu saudara dia. HAHA thats so funny dear! setelah sekian lama Maiya block dia sekarang tiba la masa Maiya unblock dia balik dengan harapan dia dh berubah dan akan berubah. sekali lagi andaian Maiya salah. Maiya approve dy dekat FB dan dia buat relay dengan perempuan. the girl that he called "saudara" xsemudah tu ka Maiya nak percaya dengan dia. dan dia cakap tu semua "FAKE!" mmg xa la aq nak pecaya. bukan relay tu yang fake tp dia tu yang fake. xjujur dngn Maiya!

di awal Maiya berbaek dngn dia pon Maiya dapat rasakan dia ad orang laen. cara dia layan Maiya, panggilan dia terhadap Maiya xmacam dulu. Maiya xpernah ada rasa sayang dekat dia lagi lepas apa yg dia dah buat dekat Maiya. lepas Maiya dapat taw relay tu, dia say sorry n terus menyepi. kalau dia xsalah dia mesti cari maya kan untuk buktikkan yang dia xsalah?? but he not doing that to me. kali ne Maiya kena kuat kan semangat Maiya keraskan hati Maiya yang Maiya xkan lagi bhubung dengan dia.

xkisah la sama ada benda tu betul atau xa. yang Maiya persoalkan sekarang ne kenapa Maiya xboleh kembalikan rasa sayang Maiya tu dekat dia? n kenapa hati Maiya kosong rupanya dia tipu Maiya. thanks to ALLAH sebab sedaq kan Maiya sebelum terlambat. kalau dia betul-betul jodoh Maiya dia pasti akan balik dekat Maiya. Maiya redha dengan semua ketentuan ALLAH. apa yang Maiya mampu cuma doa untuk terus kuatkan hati Maiya.

Maiya post macam ne pon sebab Maiya nak semua orang taw isi hati Maiya. before ne dia tuduh Maiya macam-macam tapi Maiya xpernah bantah. Maiya xpernah ad niat nak malukan dia ka apa ka. bila cakap soal hati ne macam-macam kita boleh buatkan? Maiya cuma nak dia taw betapa Maiya kecewa sangat dengan perangai dia yang masih xmatang dan xreti nak berubah!

okaylah Maiya xmau sedih-sedih lagi Maiya xmau nagis-nagis lagi. Maiya nak happy nak cari ketenangan lagi baek kan. insya-Allah kalau ALLAH izinkan. hope sepanjang cuti ne korang semua enjoy cuti korang. spent more time with your beloved FAMILY okay? that's more important than spent your time with your beloved one! HAHA i am just kidding! :) okay la. have fun! see you in the next post! what is it? just wait. zzaazzssss!





PEACE.LOVE.HARMONY

Tuesday, November 5, 2013

he gone forever, he never come back

hye to all my dearest readers, 

1st of all sorry sangat-sangat sebab Maiya menyepi terlalu lama tanpa khabar berita sampai "berlalat" blog Maiya ne. hehe maaf la sebab Maiya ada banyak sangat masalah sampai la hari ini Maiya nak muncul semula dengan cerita terbaru Maiya. .

btw, koranggg semua apa habaq? *ceyh! cakap loqstaq sat no besa la hehe* hope you all are always in a pink of heart. Maiya? Maiya demam la sekarang ne. xseberapa nak sihat sangat. okay jom straight to the point. Maiya ada banyak sangat masalah. apa yang mampu Maiya cakap sekarang semuanya Maiya serahkan dekat Allah SWT. Dia la tempat Maiya mengadu masalah Maiya. baru-baru ne Maiya baru digemparkan dengan kehilangan seorang sahabat lama. .

today 6th November 2013 genap sebulan arwah tinggalkan sahabat-sahabat, keluarga dan kekasih hati beliau. 1st bila baca status kat facebook semua pakat post cakap takziah too Ikhwan Daniel. mula-mula Maiya xpercaya la sebab bukan seorang ja dalam dunia ne nama Ikhwan Daniel tapi bila doranggg letak nama samaran arwah yakni Botak secara tiba-tiba Maiya sentap n terus bukak profile dia.

sejak Maiya buat facebook baru Maiya add dia, dia xa approve Maiya lagi. sampai la beberapa hari Maiya tau berita pasal arwah dah xa daq Maiya asyik usyar facebook arwah tengok gambaq beliau dengan kawan-kawan lama Maiya, ngn buah hati dia. dan pada hari arwah meninggal seharian Maiya tidoq xsedaq ap sampai la Maghrib Maiya bangun solat dan online. Allahuakhbar qalat bila dengat ceqita pasal ne.

terus Maiya call, message n inbox kawan-kawan laen nak taw pasal ne, dan ternyata betul. dekat dua hari jugk Maiya sedih. sebab apa? sebab dia kawan lama Maiya. Maiya dah lama xjumpa dia. jumpa pon berapa tahun lepas ja. Maiya tanya kawan-kawan mana yang taw arwah meninggal sebab apa. rupanya arwah excident teruk. arwah sekarang pakai RXZ and dia ketatkan handle motor dy. xdaq sorang pn berani bawaq motor dia melainkan tuan empunya badan sendiri. faham-faham la kalau naek RXZ kn, arwah bawaq laju time selekoh tu arwah xperasan kot n handle plak macam tu hhm terbabas la. sangat-sangat teruk Maiya dengaq cerita, hanya Allah n sahabat-sahabat time tu ja tw macam mna.

sekarang arwah dah xa daq. hhmm, arwah seorang yang pandai, pemain bola yang hebat, aktif, segak hhmm semua la. ingat lagi dulu time sekolah rendah dekat SK Seri Indah arwah tetinggal bus then dia kejaq bus sampai kat trafik light baru makcik berhenti ambiq dy, hehe kesian arwah time tu.

setahun lepas tu semua anggota polis marin kena pindah setempat dekat Batu Uban, Pulau Pinang. then, arwah pn pindah jugk, arwah tingkat 5 Maiya tingkat 16. second last. hehe sebab apa? sebab my dad time tu sarjan so rumah sarjan ke-atas agak besaq sikit. Maiya pindah sekolah baru dekat SK Sungai Gelugor then satu kelas dengan arwah. arwah sangat terre dalam subjek mathematics! hehe cepat ja, n arwah selalu dapat num 1. Maiya plak xa num 2 num 3 hehe.

Maiya jarang cakap dengan arwah sebab arwah jenih pendiam sikit. semua tu just tinggai kenangan. life must go on. setiap yang hidup pasti akan pergi cuma yang berbeza nya cepat atau lambat. hhmm, Alhamdulillah, sekarang Maiya dah boleh terima kenyataan tapi sometimes Maiya sedih jugak sebab GF arwah masih xa boleh terima yang arwah dah xda. dia rindu sangat-sangat kat arwah.

apa yang mampu Maiya n kawan-kawan buat cuma berdoa untuk yang terbaek. kita yang masih hidup kena la ingat Allah SWT. jangan pernah tinggalkan Dia.semoga arwah ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman. AL-FATIHAH. :')

this is arwah Ikhwan Danial

p/s: to all SPM & STPM candidates and also to KPTM Aloq Staq students, good luck for tomorrow. do the best. life must go on! remember. make your parents proud of you. don't make them disappointed with u. this is for your future. focus on your study not for your LOVE! remember that. remember your parents :')





PEACE.LOVE.HARMONY

Wednesday, August 7, 2013

Happy Eid Aidilfitri

Hye to all my dearest readers! 

How are you? How about ur fasting? Puasa penuh ka daq? Kepada yang perepmpuan it’s okay la Maiya faham tapi yang lelaki tu mcm mna erk? Puasa penuh ka daq? HAHA *kidding! :P Pejam celik, pejam celik dh nak raya. Tahun ne macam xa rasa puasa pon kn? Sekejap ja puasa then dh nk raya daa ESOK!! Haha

How about ur preparation? Dh okay ka semua or ad benda lg yg xa prepare? baju raya koranggg kaler apa tahun ne? For those yg xdaq prepare ap2x lg mohon jangan la kelam kabut okay? Slow slow la okay? Mest koranggg semua dh kat kampong kn? :’) untonggg la for those yg tahun ne beraya bersama beloved parents koranggg. Hehe

Maiya? What I have prepared is just my Baju Kurung with maroon colour that I will wearing on 1st day of Aidilfitri in early morning. Other than that I have not prepared yet!! :) hahaha On this year I’m just celebrated my Hari Raya on my mother’s village at Merbok, Kedah without my BELOVED PARENTS, n brothers because on this year my parents are not going back to Kedah, while my brothers they have their own work to do.

In the same time I am also feel so unhappy to celebrate Hari Raya without them because on this year I will be a settled foreigner! :’)

p/s : Maiya mohon ribuan kemaafan kepada sesiapa yang pernah terasa dengan Maiya, mybe Maiya pernah terkasar bahasa or ad something post Maiya yg kurang myenangkan koranggg. biasa la manusia xpernah lari dari melakukan kesilapan right? Maiya sayanggg koranggg semua. jaga diri. jngn maen mercun okay? dh besaq xpyh galak nk kumpul duet raya. :))

akhir kata Maiya before i ending my entry for this night, SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI!!! hehe xcted plak nk tunggu esok mcm xmau tidoqqq haha **buat buat tarik! 

peneman Maiya tanpa MICSS Maiya :')






PEACE.LOVE.HARMONY

STUDENT lambat post!

Hye to all my dearest readers!

I’m back! HUAHUAHUA! *evil laugh la sangat! Hee ^^ tudia b’lalat, b’sarang labah-labah baqhianggg blog ne! almaklumla sibuk sangat. Tahun 2013 ne padat sngt jadual Maiya *mcm officer ja b’lagak bnyak keja. Hehe Okay la bnyk Maiya nk cerita ne ngn koranggg semua. So, b’sedia la pasang MATA. HAHA!

Last 3 month on 24th Mei 2012 my elder brother telah selamat d’ijab Kabul kn dengan wife kesayangan dy. They are almost 10 years be a couple. Wow! So amazing. Betapa setia ny doranggg dan akhirnya telah mnjadi suami istri yg sah!

**sorry no picture available! hehe**

To Kak Fini & Along: selamat pengatin baru n selamat menempuh hidup b’rumah tangga. Be a good wife n be a good husband too. May Allah bless both of u, semoga cepat2x dapat baby. *actually I have a good news! Maiya dh pon b’gelar Maksu :) almaklumlah xdan nk cqitaaaa :)

About me? Hehe sekarang ne Maiya ngah busy prepare myself untuk menjadi seorang student. Actually Maiya dapat Politeknik Kuching Sarawak. Course dy plak Diploma Teknologi Maklumat (Rangkaian) hhmm, ap2x pon Maiya dah buat rayuan untuk b’pindah ke Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin kat Arau Perlis tapi ad mslah sikit ngn pertukaran tu.

Maiya pon dah tension apa lg check la KPTM n akhirnya Maiya dapat KPTM dalam bidang yg Maiya minat. Diploma In Accountancy. So carry on je la. Xa kesah la doranggg nk cakap ap, asalkan Maiya sambung bljar. KPTM tu ap? KPTM tu Kolej Poly-Tech Mara. 24hb June ary tu Maiya mendaftar. Ohya! Maiya dapat KPTM kat Alor Setar, Kedah. Hehe xa la merasa jadi orng Sarawak. :’) koranggg nk tngk kawan2x roommates Maiya? jom2x. .

ne aishah, tp ntah skrng ne dy dh laen :')

ne naziera n wani org penang n perlih :) *paling loqlaq

ne keja kmy, pulun pelam! HAHA

Apa2x pon kepada semua batch 1995, selama menempuh alam remaja sebagai pelajar IPTA n sebagainya. Dan kepada mmbe2x yg xdapat sambung belajar tu, jangan risau, insya-Allah ada rezeki engkoranggg nnt cuma lambat atau cepat saja ap2x pon semoga berjaya n pandai2x bawa diri. (Y)





PEACE.LOVE.HARMONY

Wednesday, March 20, 2013

Kau Masih Kekasih Ku





Dear Amirul Asyraf,

Maiya tw kita xsehaluan. TAPI Maiya xpernah menyesal kenal dengan kamo. Walaupon kita bnyak persamaan, belum tentu kita dapat bersama selamanya. Macam kamo kata, cinta xboleh d’paksa n cinta xsemestinya dimiliki. Cukup sekadar melihat orang yang kita cinta bahagia dah mampu mengembirakan hati kita. Kalo kamo bahagia Maiya turut bahagia. Masih banyak hal yang perlu Maiya jelaskan supaya kamo faham. Tapi itu semua dah xa penting kerana kamo xpernah buka hati dan pikiran kamo.

Maiya minx maaf mungkin selama ni Maiya xpernah faham kamo, n selalu buat salah, asalkan kamo taw kenapa Maiya jadi mcm ni. Kerana Maiya takut kehilangan kamo. Setiap pertemuan pasti ada perpisahan. Dan ini yang terjadi antara kita. Maiya minx maaf, sebb terpaksa layan kamo macam ne. Maiya tw kalo kamo dh berubah. Tapi Maiya buat macam ne sebb Maiya xnak ad kesilapan untuk kali ke-3
Mungkin suatu hari nanti akan ada insan yang lebih baek dari Maiya untuk muncul dalam hidup kamo dan menjaga kamo, jangan pernah kamo sia2x kan dy kalo dy betul2x sayangkan kamo. Kamo jangan pernah ulangi kesilapan lama kamo. Jujurlah dngan dy, jaga la hubungan kamo kejalan yang Allah redhai. Suatu hari nnt xkan ada lagi nama Maiya muncul dlm hidup kamo, dalam fikiran kamo kerana Maiya akan segera pergi dr hidup kamo. Maiya minx lepas ni kita bawa haluan masing2x kerana itu sahaja jalan yang terbaek.

Maaf mungkin dengan cara ini mmpu sedarkan kamo. Maiya xtaw macam mana kehidupan Maiya seterusnya dan akan datang. Kamo xkenal siapa Maiya. Siapa keluarga Maiya dan asal-usul Maiya. Pertemuan dan perkenalan kita ini hanya untuk memberi pengajaran untuk kita sebb kita hnya mampu merancang tapi Tuhan yang menentukan. 

Terpulang lah kepada kamo untuk menilai siapa Maiya sebenarnya. Kalo perlu sekalipon untuk melupakan Maiya, Maiya xkesah asalkan itu mampu buat kamo tenang dan bahagia. Maiya dh xmampu jadi yg terbaek untuk kmo. Maiya xreti nak jaga hati kamo. TAPI tolong ingat, Maiya xpernah berhenti doakan kebahagian kamo. Maiya akan sentiasa kenang kamo dalam doa-doa Maiya.

Tolong terima n hormat keputusan Maiya kali ne. andai ini yang tertulis untuk kita, pasti ad hikmahny. Insya-Allah. Assalamualaikum. Myya Asy’ari. </3 






PEACE.LOVE.HARMONY

Sekadar Pendapat Untuk Di Kongsi


Hye to all my dearest readers!

Now with another topic. About what ya? Hehe just read n give your sincerely support or respond if you want.

“ Hawa diciptakan daripada rusuk Adam bukan daripada KEPALAnya untuk DIJUNJUNG, bukan dari KAKInya untuk dijadikan ALAS tetapi dari SISInya untuk dijadikan teman hidupnya, dekat dengan LENGANnya untuk DILINGUNGI, dekat dengan HATInya untuk DICINTAI ”

Maksud sebuah hadis yg Maiya pernah terbaca. It’s sweet right? 

“ cikgu tahu kamo semua sudah besar sekarang sudah pandai bercinta. Ibu bapa kamo larang macam mana sekali pon kamo tetap dengan pendirian kamo, cikgu lagi la mau larang tiada guna kamo lagi expert lagi bijak. Cuma satu cikgu mau pesan kalo kmo sudah ada cewek ^^ (couple) kamo jaga la hubungan kamo ke jalan yang baek, cikgu xnak kamo kecewa/putus asa dalam usia kamo yg masih muda begini, okay? Yang penting jangan pernah lupakan PELAJARAN! ”

Pesan cikgu PJK Maiya masa form 3 CIKGU JUNO. Dy pesan dekat Maiya n kawan-kawan Maiya, jaga sebuah hubungan itu kearah/ke jalan yg Allah redhai. Sebb tu Maiya selalu berusaha untuk jaga hubungan Maiya dengan boyfriend Maiya. :’) Sekuat mana pon Maiya usaha tapi kalo Allah sudah tulis dy bukan d takdirkan bersama Maiya tetap tidak mengubah apa2x kn? 

I’m so enough for being hurting! Maiya dah cukup penat untuk jaga hati insan yg Maiya betul2x sayang. Setiap hari doa Maiya xpernah putus2x keluar dr mulut Maiya dengan harapan Allah xpernah pisahkan lagi Maiya dengan dy. Maiya selalu minx Allah lembutkn hati dy untuk terus bersama Maiya n terima Maiya, tapi setiap kejadian yg berlaku pasti ada hikmahnya.

Allah pasti ad rancanganNya sebb tu ALLAH menguji Maiya dengan cara ne. Allah xkan menguji seseorang hamba-Nya lebih dr kemampuan hamba-Nya. Maiya tw Maiya mampu hadapi semua ne walaupon kehidupan Maiya penuh dengan kenangan masa Maiya bersama dy even Maiya belum pernah ada date dengan dy. Setiap hari Maiya xpernah berhenti untuk pikir pasal dy. But now, Maiya kena lepaskan dy untuk kebahagian dy untuk penuhi segala kehendak dy. Maiya rela korbankan hati Maiya untuk lihat dy bahagia. Maiya rela korbankan semua walaupon apa yg pernah Maiya korbankn untuk dy, dy xpernah nampak. 
 
Memang Maiya bodoh sebb Maiya senang dipermainkan, Maiya senang diperbodohkan. Sebabkan kebodohan Maiya ni Maiya betul2x jadi seorng yg PEMBENCI. Maiya xtw kenapa sekarang Maiya cepat berubah. Hanya Allah sahaja yang taw sakit hati Maiya. Sampai bila-bila pon Maiya xkan pernah berhenti salahkan diri Maiya. 

Maiya minx, tolong la hargai orang yang betul-betul sayangkan korangg n sanggup berkorban untuk korangg sebb apa? Sebb dorangg betul2x sayang n takot kehilangan korangg sebb tu dorangg xpernah pikir berapa banyak duet dorangg habis, xpernah pikir sesakit mana pengorbanan dorangg asalkan dorangg masih bersama kmo HINGGA HUJUNG NYAWA dorangg! Kalo ad orang yg mencintai korangg setulus tu maka orang tu betul2x serius dalam hubungan ini.

Kalau xmampu nak setia, xmampu nak hargai orang yg betul-betul sayangkan korangg jangan pernah bagi dy HARAPAN yg xmungkin mampu korang tunaikan. Walaupon korang dh janji tapi janji tu hanya dari MULUT xstulus yg keluar dari HATI. Kalau dari mula xsanggup nk teruskan hubungn ini janganlah orangg nk beranggan untuk bercinta, sebb CINTA mampu mengubah sikap ssorng. “ fall in love when you’re ready NOT when you’re lonely! ”

Jangan pernah anggap GF/BF korangg macam KUCING. Bila boring belai dy, syng2x dy tp bila happy abaikan dy or buang dy jauh2x dr hidup kamo macam kmo buang SAMPAH smpy kmo snggup mungkir segala JANJI-JANJI PALSU yg pernah kamo bagi. SABAR SEPARUH DARI IMAN n ALLAH suka orang yg bersabar. Asalkan korang tau sabar pon ada had. Manusia ada hati ad perasaan sbb tu korangg xperlu la nk berlagak jadi TUHAN nk uji tahap kesabaran seseorang. 

Korangg semua dah matured kn dh besar bly tw mana baek mana buruk. Ini hanya pendapat Maiya n apa yg sedang Maiya alami sekarang ni sebb tu Maiya nak korang bwaspada dlam sesebuah hubungan. Kalo korang bahagia insya-Allah Maiya turut bahagia. Okay that’s all. Wait for my new entry okay?  hehe wassalam :)






PEACE.LOVE.HARMONY

Sunday, March 3, 2013

pertempuran di Lahad Datu!

To all my dearest readers… 

Have you heard or read about the “ PERGOLAKAN DI LAHAD DATU ” so hari ni Maiya nak shared sikit story pasal tu. Koranggg tw kan Maiya duduk dekat Sandakan, Sabah? Did you know what I feel about this case? It’s so scaring me! Semuanya pasal kerajaan Sulu nk menuntut hak dy balik, that is nak menuntut Sabah. Tapi xtw nak cakap la, banyak sangat ceritanya.

Sebab krisis ni semua polis2x including my dad, my brother also in trouble. Kawan2x ayah Maiya, ayah Maiya n abang Maiya semuanya dalam bahaya, doranggg sanggup korbankan nyawa doranggg demi Negara kita. Disebabkan pertempuran ni anggota keselamatan kita dh 2 orang terkorban di Lahad Datu. Manakala rakyat2x yang duduk dekat Lahad Datu semuanya hidup dalam ketakutan. Dalam keadaan darurat. Maiya dapat tau, anggota keselamatan kat sana dalam keadaan yang darurat sangat. Dengan air xdaq. 2 anggota yg terkorban tu pon terkorban sebb kena perangkap! Kesian sangat2x n sedih bila tau cerita sebenar dy.

Even tempt Maiya jauh dr Lahad Datu around 3hours, Maiya dekat sini turut rasa ketakutan tersebut. Maklumat yang terbaru, tentera Sulu tu dh beransur gerak ke Semporna. Dah berpecah. Doranggg serang balai polis sana. Ada yang kata 10 orang polis dah kena tangkap. Apa yang buat Maiya lagi takut, kawan Mak Maiya. Rumah dy xjauh dr balai polis tu. Angka pejuang kita yang terkorban dari 2 dah mningkt ke 7! Tapi kali ni paling teruk. Maiya xsanggup nk cerita dekat koranggg sebb maklumat yang Maiya dapat pon xrasmi. Abang Maiya yng bgtw.

Apatah lagi semalam bila Maiya keluar bilik, abang n ayah Maiya dh lengkap beruniform, bersenjata semua, turun bawah n mulakan tugas round kawasan rumah ni. Area rumah Maiya bahaya sngat! Pagi tadi bila Maiya bangun, Maiya dapat maklumat terbaru dari yang tentera Sulu tu dah ada dekat SANDAKAN tmpat Maiya. Now, doranggg berkumpul dekat Taman Mesra. You know what, perumahan tu xjauh dari rumah Maiya. 10 minit dah sampai. Bukan kata satu pangsa ni serabot, kepala Maiya pon serabot. Maiya risau sangt2x dengan ayah n abang Maiya. Dengan kwan2x ayah yang ada dekat sana. Ya ALLAH lindungilah mereka!

3hari lepas atok saudara Maiya baru ja meninggal, belum hilang kesedihan tu kami sekeluarga dh dikejutkan dengan berita pasal pertempuran ni. Hari2x bila tengok ayah n abang bawaq balik senjata lagi buat Maiya rungsing, but apa yang mampu buat hnya berserah n berdoa. abang Maiya bagitw kalau tentera Sulu nak serang polis, smada dorang nak culik atau nk bunuh kalo dorangg Nampak polis beruniform. Ya ALLAH! Otak Maiya xpernah henti pikirkan masalah ni. Maiya rasa macam kehidupan orang2x dekat Sabah ni dah macam hidup dalam penjara. Terkurung dalam rumah, xa berani nak keluar. Nak xa nak Maiya kena beranikan diri jugk keluar rumah nk beli barang dapur untuk keluarga.

Apa yang Maiya mampu cakap sini, Maiya nak minx jasa baek korang dengan mendoakan semua anggota keselamatan kita, semua penduduk Sabah, selamat dan dilindungi-Nya. Hanya doa korang mampu manjadi benteng n senjata terkuat kami yang ada dekat sini. Itu ja yang mampu Maiya share dengan korangg selebihnya Maiya berserah pada Allah SWT kerana Dy Maha Mengetahui semua urusan dunia ni. Btw, Maiya jugk nk ucapakn ucapan takziah buat keluarga 2 anggota penyelamat yang terkorban iaitu Allahyarham Sarjan Sabaruddin Daud & Allahyarham Insp.zulkifli semoga arwah ditempatkan dikalangan orang yang beriman dan semoga arwah dicucuri rahmat! AL-FATIHAH. 

arwah Sarjan Sabaruddin Daud bersama keluarga

gambr trakhir b4 berjuang arwah Insp. Zulkifli






PEACE.LOVE.HARMONY

the last 2 moths trip (pending story)

Hye to all my dearest readers! 

Haa! Lamakan Maiya xblogging? Kenapa? Sebb Maiya balik kampong. Sesangat2x busy n almaklumla dekat kampong pon line xseberapa nk elok. Tu la kahak xupdate ne! hahaha. Okey la, Maiya nak cerita sikit kenapa Maiya balik kampong n apa Maiya buat ya?

About my journey last two week! 

dalam flight, sompat snap!
 From Sandakan Maiya fly to KL sampai airport Maiya terus ja pederaih (terus) ke rumah Mak sedara Maiya. Rehat2x dulu kat Muar before ke kampong. Esok paginy trus gerak ke kampong. Dekat ja 1jam smpy la. Then, 23hb January Maiya n family gerak ke Bandar Baharu, Kedah. Buat apa kat sana? Hehe Maiya g jumpa adq yg Maiya ngasuh dulu. . nak tngk?? Nah! haa! Ne la depa dha besaq! Hehe

mereka dahulu! hehe
sekarangg! chubby ny hng cekk oi!

tinggi oo dy skrngg!
 Esokny 24hb January plak terus gerak ke Ipoh Mali hehe ke rumah Pak sedara Maiya tu TAPI bly plak tersalah masuk jalan! Haha apa lagi gerak terus la ke Penang. Maiya xbgtw pon kawan2x Maiya yg Maiya balik. Sempat jumpa sorang ja best friend Maiya tu pon kejap. Around 3hours spent kat Penang baru la naek ke Ipoh. Smpai2x ja terus Kemas2x rumah, tolng2x Pak sedara nk siapkan apa yg xsettle lagi untuk majlis akad nikahny. Penat tu xterkata la kn. Hehe. Astu esokny dh Majlis akad nikah. Berlangsung dekat Taiping.

Tujuan Maiya balik kampong ne pn sebb Pak sedara Maiya kawen sebelum ne dy dh pernah kawen tapi bini dy dh ninggal yaitu Mak sedara Maiya la. Dy kawen pon sbb xda sapa nk tngk2x kn anak2x dy. Alhamdulillah semuanya selamat d ijab kabulkn pada 25hb January 2013 after asar. Balik kampong ni pon dngn tujuan nk tngk nenek. Hhmmm, macam2x la.

Erghhhh! Lega majlis akad nikah dh selesai. Esokny free, xdaq ap2x function so plan p jumpa best friend Maiya tu. . hehe macam2x kejadian berlaku nk p jumpa dy. Mmg xbly lupa la. Hehe dr jam spuluh pagi kluar rumah smpy maghrib baru balik! Haha ^^ there some pictures when hang out together…

me and you

sama kan rantai kami beli?? ngee^^

time dalam kereta, nk hnta dy balik :(
Esokny 27hb January ad kenduri dekat Taiping jugk. Lepas ja makan Maiya n family terus gerak ke Puchong. Ad urusan. Sakit hati betul masuk kawasan KL sbb bnyk kereta sebb tu la smpy skrng Maiya demam. Hehe! 28hb January Maiya terus gerak ke Kampung lepas my dad setle dh jumpa kawan dy. Dr 29hb January smpai la 2hb February Maiya spent masa Maiya kat kampong sebb 3hb February Maiya dh kena balik Sabah. Macam xnk balik ja, sbb Maiya xsempat jumpa Maksu Maiya. Alahai! Benggang btul klo cuti kejap ja. Hhmm. .

Now, Maiya dh ad dekat rumah Maiya dekat Sandakan, Sabah. Huhu nnt bulan 5 nak balik kampong lagi. Kenapa?? Kali ne abang Maiya plak nk kawen! Haha xsoba den! **macam aq plak yg mnggatal nk kawenny. Haha. . hhmm okay la Maiya rasa tu ja kot yg Maiya nak cerita untuk korang about my trip last two months! Anything just wait for my new entry ya? Insya-Allah ^^ okey chaw! Wassalam.





PEACE.LOVE.HARMONY

Thursday, January 10, 2013

Pending Hang Out Story

Hye to all my dearest readers!

I’m back a new story **kononnya! ^^ about HANG OUT again! Haha last Saturday, 5hb January 2013 Maiya keluaq ngn kawan-kawan p KFC **kau fikir cincai?? Haha kidding2x just want to celebrate birthday this girl that wearing TUDUNG hehe.

yg pakai tudung dewi, n chynn

Alangkah indahny jika Maiya tidak d’serang GASTRIK pada hari tu. Mmg sesangat kritikal TAPI demi KAWAN redahhhhhh ja. Kena plak sebat F&N strawberry rasakan la habuan dy Maiya tmbh la teruk! Air gas la katakan. KFC tu dh mcm rumah Maiya d buatnya. Dengan nak muntahnya peningny lagi sebb tunggu mmbe yg laen smpy dekat 1jam lebih! Erghhhh! Rumah dekat ja tp janji xa ON TIME benggang btol!

Lepas g KFC tu membe-membe yg laen temankan Maiya p beli TEDDY BEAR untuk kawan abng Maiya. Bear tu sesangat la CUTE! Warna FURFLE *purple! Huhu! Harga dy pon CUTE la jugk. Lepas dh beli kmy semua balik kecuali Chynn & Dewi, dorangg g Bandar jalan2x kat sna. Haha best friend la katakan xcukup masa yg ada spend time lg smpy petang. Maiya, Shue, & Fatin balik rumah Maiya n kitaoranggg TIDOQ! Haha sempoi! Rugi sesangat sebb Maiya xboleh nak happy-happy sebb Maiya xsihat ssngt. Hhmmm. .

Yesterday, HANG OUT lagi p BSN ja beli PIN num untuk UPU tu. Ha! Dah beli ka untuk budak2x lepasan SPM tu? Xpa la still ad masa lg lek luuu bak kata hngpa mua kn? Hehe penat sngt semlm ulang-alik ja keja, dh smpy rumah dh nk isi UPU tu dy minx markah kokum plak! Adoi mak ai! Kluaq la balik p sekolah jumpa cikgu yg x d’segani tu lagi! Haha ye xa? Buat muka tebai dh! Dh jumpa dy, dy suh plak leave name, ic num, n phone num. dy sibuk. Kononnya la. **memg pon haha ^^ so td pagi baru cikgu tu sent msg bg markah tu, TAPI continue la hari sabtu baru apply sbb BUSY. Huhu

Maiya rasa tu ja kot yang Maiya nak cqita kat koranggg, kalo ad ap2x lagi akan d’update la as soon as possible! Maklumlah dh xsekolah FREE memanjang baq hng! Haha oke that’s all. Chawwwwwww! :P





PEACE.LOVE.HARMONY

Friday, January 4, 2013

Selamat Menempuh Dunia Baru

Hye to all my dearest readers! 



Hari ini, 4hb Januari 2013 bersamaan dengan hari Jumaat adalah hari PENTING bagi budak-budak batch 1995. U know why? Sebab pada hari ne semua kawan-kawan Maiya YANG KENA KHIDMAT NEGARA, sudah berangkat ke kem masing-masing yg telah d’tetapkan untuk panggilan pertama. Huhu macam mana la perasaan doranggg erk? Ad yg nak, ada yg xnk. Maiya pon kena gak PLKN tu tapi pnggilan ke-2 atau ke-3. Huhu, perasaan kosong xtw nk kata apa. Tapi Maiya xkesah. ^^ Cuma xsnggup nk tinggalkan BUBUCUK Maiya hehe!

 Actually, kelmarin Maiya rsa mcm sedih la jugk, mmbe-mmbe yg kena PLKN smua pakat curahkan perasaan. Masing2x ngadu xnk p. huhu nnt Maiya pon akan rsa mcm tu jugk la kn? Hhmm, semlm ada la mmbe sorng ne, sedih ja dy. Berat ja rsa nk tinggalkan rumah tu hehe, tapi dy OKAY la sebb dy masih lg dekat daerah semananjung naknak PENANG lg. best la kot! Maiya ne xtw lg mcm mna cerita. .

Harapan n doa Maiya buat semua kwan2x Maiya semoga koranggg semua tabah nak hadapi kehidupan baru, cabaran baru. Semoga koranggg sentiasa sihat2x selalu n happy dekat sana. Don’t worry. Koranggg mesti akan dapat kawan baru n yg paling berharga sekali PENGALAMAN baru. Ye xa? Hehe

To my lovely Amirul Asyraf. Jangan pernah putus asa. Belajar rajin-rajin. Jangan sia-siakan peluang yg ad ni ok? **almaklumlah dapat belajaq kat GIATMARA buat sementara ne. hehe Org sayanggg sngt kat dy. Org sentiasa doakan kejayaan dy. Semoga semua urusan kita, rancangan kita, ALLAH permudahkan. Semoga kita dapat jaga hubungan kita hingga akhir hayat. Before I end my entry for today, I just want to say may all of us can faced the truth of reality, n never to give up. Always to wake up to move forward! We can do that! Bila dah dapat results nnt, dh tw dpt belajaq kat mna, insya-Allah kita pasti dapat jumpa lagi dengan izin-Nya. AMIN! :’) good luck from me!







PEACE.LOVE.HARMONY

Wednesday, January 2, 2013

Persahabatan feat Pengorbanan



Hye to all my dearest readers!

Straight to the main topic! **mood agak kurang baek. SAHABAT adalah kawan! Hehe ye ye sahabat adalah orang yg paling rapat ngn kita selain family kita. Ye xa? Hhmm, ALLAH ciptakan bermacam-macam jenis perangai hamba-Nya kat dunia ne, so macam-macam la perangai n karenah kawan2x tu kn? Macam orang selalu cakap, “buat baek tu biaq la berpada-pada” pada siapa?? Hehe! Yes, that’s right. Tapi tolong renungkan situasi yg akan Maiya cerita kn ni oke? Atau dalam erti kata laen “try to put yourself in my shoes” **bukan dalam kasut ya? Hehe

Koranggg ad seorang kawan, kawan baek korang. Dy ad satu habits yang koranggg kurangg suka. Cara dy, bila dy ad masalah or dy dalam kesempitan, kesulitan, n kekecewaan dy akan cari korangg sbb nk shared problems ngn koranggg atau cari koranggg untuk minx pertolongan TAPI bila ada something yg BERLAKU kt diri koranggg, if korang pulak in trouble, kawan baek korang tu JUST mndengar, tnpa usaha n bantu korang but sometimes he/she DO NOT WANT to help u or DOES NOT WANT TO be by ur sides! Why? Does it called them is selfish? Hmm, let’s we checked out. .

Kawan tetap kawan, bila dalam susah or senang kita sentiasa tolong. Itu tanggungjawab bagi seorang kawan. Kadang-kadang ad jugk kawan yg sanggup buat kita kuli dy, n ad jugk yg snggup ambq kesempatan atas kesenangan kita so we mst beware with the kind of people like that. Kalo xa d’tolong kn kata kita ne b’lagak, sombong, pentingkan diri sendiri, kalo selalu tolong kunk bsaq kepala plak. Ye xa??

That’s what happens to me yesterday. Maiya plan xnk keluar petang tu, sbb xdaq mood. Astu si kawan tu called tnya nk p kedai ke xa, and then I just said that I do not know what I want to buy n si kawan bilangg temankn pon xbly ka? Hhmm, niat dalam hati bly la kuaq sat ambq angin KONON ny. Dy ajaq Maiya kuaq tp Maiya yg tunggu dy. It’s okey d’maafkn sbb dh fhm yg dy slalu siap LAMBAT! Then dy boleh tnya “XA BAWAQ MOTO HNG KA?” Maiya rsa dy boleh nmpak n tw moto Maiya xdaq n abng Maiya guna. Dalam hati sabar la even tngh marah, mood time tu dh xa okay time jalan ngn dy ke kedai. Si kawan tnya Maiya oke ka? Dy ad wat salah ka **ye mmg pon hng ad wat salah =.= then dy cakap klo dy ad wat salah dy minx maaf! Allahuakhbar! Hati yg drpada marah tu bly reda bila keluar maaf dr mulut dy apa lg dy crita pulak sal probs dy **ne yg aku lemah ngat ne. Nk buat mcm mna lg, nk d marah kunk dy ckp ap plak, Maiya plak jenis yg diam, xkan ckp ap2x TAPI Maiya suka mengadu. So Maiya ngadu dekat SHUE kn? hehe

Memang tak salah ap yg kawan Maiya dh buat, TAPI cuba la dy fikir sebb apa Maiya buat muka benggang Maiya tu, dh la dlm masa yg sma Maiya ngah kecewa sikit ngn boy Maiya. Kawan Maiya SELALU wat Maiya mcm ne. sapa xa sakit hati? Ya mmg Maiya kena bnyk sabar, tapi smpy bila? Dy xpenah pon nk KORBAN kn sesuatu macam transport contohny untuk p kedai, asyik Maiya ja yg bwaq moto Maiya sometimes my mum pon ckp Maiya ne asyik bwaq dy ja. Kalo dy xnk bwaq pon xpa Maiya xkesah tp TOLONGLAH JANGAN TANYA MOTOR MAIYA MANA? KNP XBAWA MOTOR MAIYA JA? Xa ka dh nmpak kt situ dy macam guna-guna kn Maiya ja? Mmbe Maiya pon ckp mcm tug k kt Maiya tp Maiya sabar jela. Dy boleh fikir xkan la 24jam moto tu Maiya nk pegang. abng2x Maiya ad, mest nak guna jugk. Maiya bukan b’kira ka apa tapi smpy bila Maiya ja yang kena b’korban untuk dy.

Dalam kepala otak Maiya ne 1 hal ja, Maiya ingat dy selalu tolong Maiya kalo Maiya ad problem ngn boy Maiya, n Maiya ingat pesan mak ayah Maiya, biar kita tolong orang, nnt bila Maiya susah orang pulak akan tolong Maiya. Allah sentiasa ad, n pasti ada balasan untuk dy **macam kejam plak ye? Hehe maksud Maiya balasan tu, suatu hari nnt dy akan rsa jugk mcm mna Maiya rsa bila jadi KULI orng walaupun ORG tu KAWAN. P’jalanan hidup kita ne masih jauh, bnyk lg habits manusia yg PELIK yg kita xtw. Biar orng buat kita xpa, Tuhan nk balas tu kejap ja. Time tu baru nak d’jadikan PENGAJARAN dlm hidup kn? hehe Terimakasih! Sawadikap! **mayangsari sot!




PEACE.LOVE.HARMONY

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...