Sunday, March 3, 2013

pertempuran di Lahad Datu!

To all my dearest readers… 

Have you heard or read about the “ PERGOLAKAN DI LAHAD DATU ” so hari ni Maiya nak shared sikit story pasal tu. Koranggg tw kan Maiya duduk dekat Sandakan, Sabah? Did you know what I feel about this case? It’s so scaring me! Semuanya pasal kerajaan Sulu nk menuntut hak dy balik, that is nak menuntut Sabah. Tapi xtw nak cakap la, banyak sangat ceritanya.

Sebab krisis ni semua polis2x including my dad, my brother also in trouble. Kawan2x ayah Maiya, ayah Maiya n abang Maiya semuanya dalam bahaya, doranggg sanggup korbankan nyawa doranggg demi Negara kita. Disebabkan pertempuran ni anggota keselamatan kita dh 2 orang terkorban di Lahad Datu. Manakala rakyat2x yang duduk dekat Lahad Datu semuanya hidup dalam ketakutan. Dalam keadaan darurat. Maiya dapat tau, anggota keselamatan kat sana dalam keadaan yang darurat sangat. Dengan air xdaq. 2 anggota yg terkorban tu pon terkorban sebb kena perangkap! Kesian sangat2x n sedih bila tau cerita sebenar dy.

Even tempt Maiya jauh dr Lahad Datu around 3hours, Maiya dekat sini turut rasa ketakutan tersebut. Maklumat yang terbaru, tentera Sulu tu dh beransur gerak ke Semporna. Dah berpecah. Doranggg serang balai polis sana. Ada yang kata 10 orang polis dah kena tangkap. Apa yang buat Maiya lagi takut, kawan Mak Maiya. Rumah dy xjauh dr balai polis tu. Angka pejuang kita yang terkorban dari 2 dah mningkt ke 7! Tapi kali ni paling teruk. Maiya xsanggup nk cerita dekat koranggg sebb maklumat yang Maiya dapat pon xrasmi. Abang Maiya yng bgtw.

Apatah lagi semalam bila Maiya keluar bilik, abang n ayah Maiya dh lengkap beruniform, bersenjata semua, turun bawah n mulakan tugas round kawasan rumah ni. Area rumah Maiya bahaya sngat! Pagi tadi bila Maiya bangun, Maiya dapat maklumat terbaru dari yang tentera Sulu tu dah ada dekat SANDAKAN tmpat Maiya. Now, doranggg berkumpul dekat Taman Mesra. You know what, perumahan tu xjauh dari rumah Maiya. 10 minit dah sampai. Bukan kata satu pangsa ni serabot, kepala Maiya pon serabot. Maiya risau sangt2x dengan ayah n abang Maiya. Dengan kwan2x ayah yang ada dekat sana. Ya ALLAH lindungilah mereka!

3hari lepas atok saudara Maiya baru ja meninggal, belum hilang kesedihan tu kami sekeluarga dh dikejutkan dengan berita pasal pertempuran ni. Hari2x bila tengok ayah n abang bawaq balik senjata lagi buat Maiya rungsing, but apa yang mampu buat hnya berserah n berdoa. abang Maiya bagitw kalau tentera Sulu nak serang polis, smada dorang nak culik atau nk bunuh kalo dorangg Nampak polis beruniform. Ya ALLAH! Otak Maiya xpernah henti pikirkan masalah ni. Maiya rasa macam kehidupan orang2x dekat Sabah ni dah macam hidup dalam penjara. Terkurung dalam rumah, xa berani nak keluar. Nak xa nak Maiya kena beranikan diri jugk keluar rumah nk beli barang dapur untuk keluarga.

Apa yang Maiya mampu cakap sini, Maiya nak minx jasa baek korang dengan mendoakan semua anggota keselamatan kita, semua penduduk Sabah, selamat dan dilindungi-Nya. Hanya doa korang mampu manjadi benteng n senjata terkuat kami yang ada dekat sini. Itu ja yang mampu Maiya share dengan korangg selebihnya Maiya berserah pada Allah SWT kerana Dy Maha Mengetahui semua urusan dunia ni. Btw, Maiya jugk nk ucapakn ucapan takziah buat keluarga 2 anggota penyelamat yang terkorban iaitu Allahyarham Sarjan Sabaruddin Daud & Allahyarham Insp.zulkifli semoga arwah ditempatkan dikalangan orang yang beriman dan semoga arwah dicucuri rahmat! AL-FATIHAH. 

arwah Sarjan Sabaruddin Daud bersama keluarga

gambr trakhir b4 berjuang arwah Insp. Zulkifli






PEACE.LOVE.HARMONY

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...