Wednesday, March 20, 2013

Kau Masih Kekasih Ku





Dear Amirul Asyraf,

Maiya tw kita xsehaluan. TAPI Maiya xpernah menyesal kenal dengan kamo. Walaupon kita bnyak persamaan, belum tentu kita dapat bersama selamanya. Macam kamo kata, cinta xboleh d’paksa n cinta xsemestinya dimiliki. Cukup sekadar melihat orang yang kita cinta bahagia dah mampu mengembirakan hati kita. Kalo kamo bahagia Maiya turut bahagia. Masih banyak hal yang perlu Maiya jelaskan supaya kamo faham. Tapi itu semua dah xa penting kerana kamo xpernah buka hati dan pikiran kamo.

Maiya minx maaf mungkin selama ni Maiya xpernah faham kamo, n selalu buat salah, asalkan kamo taw kenapa Maiya jadi mcm ni. Kerana Maiya takut kehilangan kamo. Setiap pertemuan pasti ada perpisahan. Dan ini yang terjadi antara kita. Maiya minx maaf, sebb terpaksa layan kamo macam ne. Maiya tw kalo kamo dh berubah. Tapi Maiya buat macam ne sebb Maiya xnak ad kesilapan untuk kali ke-3
Mungkin suatu hari nanti akan ada insan yang lebih baek dari Maiya untuk muncul dalam hidup kamo dan menjaga kamo, jangan pernah kamo sia2x kan dy kalo dy betul2x sayangkan kamo. Kamo jangan pernah ulangi kesilapan lama kamo. Jujurlah dngan dy, jaga la hubungan kamo kejalan yang Allah redhai. Suatu hari nnt xkan ada lagi nama Maiya muncul dlm hidup kamo, dalam fikiran kamo kerana Maiya akan segera pergi dr hidup kamo. Maiya minx lepas ni kita bawa haluan masing2x kerana itu sahaja jalan yang terbaek.

Maaf mungkin dengan cara ini mmpu sedarkan kamo. Maiya xtaw macam mana kehidupan Maiya seterusnya dan akan datang. Kamo xkenal siapa Maiya. Siapa keluarga Maiya dan asal-usul Maiya. Pertemuan dan perkenalan kita ini hanya untuk memberi pengajaran untuk kita sebb kita hnya mampu merancang tapi Tuhan yang menentukan. 

Terpulang lah kepada kamo untuk menilai siapa Maiya sebenarnya. Kalo perlu sekalipon untuk melupakan Maiya, Maiya xkesah asalkan itu mampu buat kamo tenang dan bahagia. Maiya dh xmampu jadi yg terbaek untuk kmo. Maiya xreti nak jaga hati kamo. TAPI tolong ingat, Maiya xpernah berhenti doakan kebahagian kamo. Maiya akan sentiasa kenang kamo dalam doa-doa Maiya.

Tolong terima n hormat keputusan Maiya kali ne. andai ini yang tertulis untuk kita, pasti ad hikmahny. Insya-Allah. Assalamualaikum. Myya Asy’ari. </3 






PEACE.LOVE.HARMONY

Sekadar Pendapat Untuk Di Kongsi


Hye to all my dearest readers!

Now with another topic. About what ya? Hehe just read n give your sincerely support or respond if you want.

“ Hawa diciptakan daripada rusuk Adam bukan daripada KEPALAnya untuk DIJUNJUNG, bukan dari KAKInya untuk dijadikan ALAS tetapi dari SISInya untuk dijadikan teman hidupnya, dekat dengan LENGANnya untuk DILINGUNGI, dekat dengan HATInya untuk DICINTAI ”

Maksud sebuah hadis yg Maiya pernah terbaca. It’s sweet right? 

“ cikgu tahu kamo semua sudah besar sekarang sudah pandai bercinta. Ibu bapa kamo larang macam mana sekali pon kamo tetap dengan pendirian kamo, cikgu lagi la mau larang tiada guna kamo lagi expert lagi bijak. Cuma satu cikgu mau pesan kalo kmo sudah ada cewek ^^ (couple) kamo jaga la hubungan kamo ke jalan yang baek, cikgu xnak kamo kecewa/putus asa dalam usia kamo yg masih muda begini, okay? Yang penting jangan pernah lupakan PELAJARAN! ”

Pesan cikgu PJK Maiya masa form 3 CIKGU JUNO. Dy pesan dekat Maiya n kawan-kawan Maiya, jaga sebuah hubungan itu kearah/ke jalan yg Allah redhai. Sebb tu Maiya selalu berusaha untuk jaga hubungan Maiya dengan boyfriend Maiya. :’) Sekuat mana pon Maiya usaha tapi kalo Allah sudah tulis dy bukan d takdirkan bersama Maiya tetap tidak mengubah apa2x kn? 

I’m so enough for being hurting! Maiya dah cukup penat untuk jaga hati insan yg Maiya betul2x sayang. Setiap hari doa Maiya xpernah putus2x keluar dr mulut Maiya dengan harapan Allah xpernah pisahkan lagi Maiya dengan dy. Maiya selalu minx Allah lembutkn hati dy untuk terus bersama Maiya n terima Maiya, tapi setiap kejadian yg berlaku pasti ada hikmahnya.

Allah pasti ad rancanganNya sebb tu ALLAH menguji Maiya dengan cara ne. Allah xkan menguji seseorang hamba-Nya lebih dr kemampuan hamba-Nya. Maiya tw Maiya mampu hadapi semua ne walaupon kehidupan Maiya penuh dengan kenangan masa Maiya bersama dy even Maiya belum pernah ada date dengan dy. Setiap hari Maiya xpernah berhenti untuk pikir pasal dy. But now, Maiya kena lepaskan dy untuk kebahagian dy untuk penuhi segala kehendak dy. Maiya rela korbankan hati Maiya untuk lihat dy bahagia. Maiya rela korbankan semua walaupon apa yg pernah Maiya korbankn untuk dy, dy xpernah nampak. 
 
Memang Maiya bodoh sebb Maiya senang dipermainkan, Maiya senang diperbodohkan. Sebabkan kebodohan Maiya ni Maiya betul2x jadi seorng yg PEMBENCI. Maiya xtw kenapa sekarang Maiya cepat berubah. Hanya Allah sahaja yang taw sakit hati Maiya. Sampai bila-bila pon Maiya xkan pernah berhenti salahkan diri Maiya. 

Maiya minx, tolong la hargai orang yang betul-betul sayangkan korangg n sanggup berkorban untuk korangg sebb apa? Sebb dorangg betul2x sayang n takot kehilangan korangg sebb tu dorangg xpernah pikir berapa banyak duet dorangg habis, xpernah pikir sesakit mana pengorbanan dorangg asalkan dorangg masih bersama kmo HINGGA HUJUNG NYAWA dorangg! Kalo ad orang yg mencintai korangg setulus tu maka orang tu betul2x serius dalam hubungan ini.

Kalau xmampu nak setia, xmampu nak hargai orang yg betul-betul sayangkan korangg jangan pernah bagi dy HARAPAN yg xmungkin mampu korang tunaikan. Walaupon korang dh janji tapi janji tu hanya dari MULUT xstulus yg keluar dari HATI. Kalau dari mula xsanggup nk teruskan hubungn ini janganlah orangg nk beranggan untuk bercinta, sebb CINTA mampu mengubah sikap ssorng. “ fall in love when you’re ready NOT when you’re lonely! ”

Jangan pernah anggap GF/BF korangg macam KUCING. Bila boring belai dy, syng2x dy tp bila happy abaikan dy or buang dy jauh2x dr hidup kamo macam kmo buang SAMPAH smpy kmo snggup mungkir segala JANJI-JANJI PALSU yg pernah kamo bagi. SABAR SEPARUH DARI IMAN n ALLAH suka orang yg bersabar. Asalkan korang tau sabar pon ada had. Manusia ada hati ad perasaan sbb tu korangg xperlu la nk berlagak jadi TUHAN nk uji tahap kesabaran seseorang. 

Korangg semua dah matured kn dh besar bly tw mana baek mana buruk. Ini hanya pendapat Maiya n apa yg sedang Maiya alami sekarang ni sebb tu Maiya nak korang bwaspada dlam sesebuah hubungan. Kalo korang bahagia insya-Allah Maiya turut bahagia. Okay that’s all. Wait for my new entry okay?  hehe wassalam :)






PEACE.LOVE.HARMONY

Sunday, March 3, 2013

pertempuran di Lahad Datu!

To all my dearest readers… 

Have you heard or read about the “ PERGOLAKAN DI LAHAD DATU ” so hari ni Maiya nak shared sikit story pasal tu. Koranggg tw kan Maiya duduk dekat Sandakan, Sabah? Did you know what I feel about this case? It’s so scaring me! Semuanya pasal kerajaan Sulu nk menuntut hak dy balik, that is nak menuntut Sabah. Tapi xtw nak cakap la, banyak sangat ceritanya.

Sebab krisis ni semua polis2x including my dad, my brother also in trouble. Kawan2x ayah Maiya, ayah Maiya n abang Maiya semuanya dalam bahaya, doranggg sanggup korbankan nyawa doranggg demi Negara kita. Disebabkan pertempuran ni anggota keselamatan kita dh 2 orang terkorban di Lahad Datu. Manakala rakyat2x yang duduk dekat Lahad Datu semuanya hidup dalam ketakutan. Dalam keadaan darurat. Maiya dapat tau, anggota keselamatan kat sana dalam keadaan yang darurat sangat. Dengan air xdaq. 2 anggota yg terkorban tu pon terkorban sebb kena perangkap! Kesian sangat2x n sedih bila tau cerita sebenar dy.

Even tempt Maiya jauh dr Lahad Datu around 3hours, Maiya dekat sini turut rasa ketakutan tersebut. Maklumat yang terbaru, tentera Sulu tu dh beransur gerak ke Semporna. Dah berpecah. Doranggg serang balai polis sana. Ada yang kata 10 orang polis dah kena tangkap. Apa yang buat Maiya lagi takut, kawan Mak Maiya. Rumah dy xjauh dr balai polis tu. Angka pejuang kita yang terkorban dari 2 dah mningkt ke 7! Tapi kali ni paling teruk. Maiya xsanggup nk cerita dekat koranggg sebb maklumat yang Maiya dapat pon xrasmi. Abang Maiya yng bgtw.

Apatah lagi semalam bila Maiya keluar bilik, abang n ayah Maiya dh lengkap beruniform, bersenjata semua, turun bawah n mulakan tugas round kawasan rumah ni. Area rumah Maiya bahaya sngat! Pagi tadi bila Maiya bangun, Maiya dapat maklumat terbaru dari yang tentera Sulu tu dah ada dekat SANDAKAN tmpat Maiya. Now, doranggg berkumpul dekat Taman Mesra. You know what, perumahan tu xjauh dari rumah Maiya. 10 minit dah sampai. Bukan kata satu pangsa ni serabot, kepala Maiya pon serabot. Maiya risau sangt2x dengan ayah n abang Maiya. Dengan kwan2x ayah yang ada dekat sana. Ya ALLAH lindungilah mereka!

3hari lepas atok saudara Maiya baru ja meninggal, belum hilang kesedihan tu kami sekeluarga dh dikejutkan dengan berita pasal pertempuran ni. Hari2x bila tengok ayah n abang bawaq balik senjata lagi buat Maiya rungsing, but apa yang mampu buat hnya berserah n berdoa. abang Maiya bagitw kalau tentera Sulu nak serang polis, smada dorang nak culik atau nk bunuh kalo dorangg Nampak polis beruniform. Ya ALLAH! Otak Maiya xpernah henti pikirkan masalah ni. Maiya rasa macam kehidupan orang2x dekat Sabah ni dah macam hidup dalam penjara. Terkurung dalam rumah, xa berani nak keluar. Nak xa nak Maiya kena beranikan diri jugk keluar rumah nk beli barang dapur untuk keluarga.

Apa yang Maiya mampu cakap sini, Maiya nak minx jasa baek korang dengan mendoakan semua anggota keselamatan kita, semua penduduk Sabah, selamat dan dilindungi-Nya. Hanya doa korang mampu manjadi benteng n senjata terkuat kami yang ada dekat sini. Itu ja yang mampu Maiya share dengan korangg selebihnya Maiya berserah pada Allah SWT kerana Dy Maha Mengetahui semua urusan dunia ni. Btw, Maiya jugk nk ucapakn ucapan takziah buat keluarga 2 anggota penyelamat yang terkorban iaitu Allahyarham Sarjan Sabaruddin Daud & Allahyarham Insp.zulkifli semoga arwah ditempatkan dikalangan orang yang beriman dan semoga arwah dicucuri rahmat! AL-FATIHAH. 

arwah Sarjan Sabaruddin Daud bersama keluarga

gambr trakhir b4 berjuang arwah Insp. Zulkifli






PEACE.LOVE.HARMONY

the last 2 moths trip (pending story)

Hye to all my dearest readers! 

Haa! Lamakan Maiya xblogging? Kenapa? Sebb Maiya balik kampong. Sesangat2x busy n almaklumla dekat kampong pon line xseberapa nk elok. Tu la kahak xupdate ne! hahaha. Okey la, Maiya nak cerita sikit kenapa Maiya balik kampong n apa Maiya buat ya?

About my journey last two week! 

dalam flight, sompat snap!
 From Sandakan Maiya fly to KL sampai airport Maiya terus ja pederaih (terus) ke rumah Mak sedara Maiya. Rehat2x dulu kat Muar before ke kampong. Esok paginy trus gerak ke kampong. Dekat ja 1jam smpy la. Then, 23hb January Maiya n family gerak ke Bandar Baharu, Kedah. Buat apa kat sana? Hehe Maiya g jumpa adq yg Maiya ngasuh dulu. . nak tngk?? Nah! haa! Ne la depa dha besaq! Hehe

mereka dahulu! hehe
sekarangg! chubby ny hng cekk oi!

tinggi oo dy skrngg!
 Esokny 24hb January plak terus gerak ke Ipoh Mali hehe ke rumah Pak sedara Maiya tu TAPI bly plak tersalah masuk jalan! Haha apa lagi gerak terus la ke Penang. Maiya xbgtw pon kawan2x Maiya yg Maiya balik. Sempat jumpa sorang ja best friend Maiya tu pon kejap. Around 3hours spent kat Penang baru la naek ke Ipoh. Smpai2x ja terus Kemas2x rumah, tolng2x Pak sedara nk siapkan apa yg xsettle lagi untuk majlis akad nikahny. Penat tu xterkata la kn. Hehe. Astu esokny dh Majlis akad nikah. Berlangsung dekat Taiping.

Tujuan Maiya balik kampong ne pn sebb Pak sedara Maiya kawen sebelum ne dy dh pernah kawen tapi bini dy dh ninggal yaitu Mak sedara Maiya la. Dy kawen pon sbb xda sapa nk tngk2x kn anak2x dy. Alhamdulillah semuanya selamat d ijab kabulkn pada 25hb January 2013 after asar. Balik kampong ni pon dngn tujuan nk tngk nenek. Hhmmm, macam2x la.

Erghhhh! Lega majlis akad nikah dh selesai. Esokny free, xdaq ap2x function so plan p jumpa best friend Maiya tu. . hehe macam2x kejadian berlaku nk p jumpa dy. Mmg xbly lupa la. Hehe dr jam spuluh pagi kluar rumah smpy maghrib baru balik! Haha ^^ there some pictures when hang out together…

me and you

sama kan rantai kami beli?? ngee^^

time dalam kereta, nk hnta dy balik :(
Esokny 27hb January ad kenduri dekat Taiping jugk. Lepas ja makan Maiya n family terus gerak ke Puchong. Ad urusan. Sakit hati betul masuk kawasan KL sbb bnyk kereta sebb tu la smpy skrng Maiya demam. Hehe! 28hb January Maiya terus gerak ke Kampung lepas my dad setle dh jumpa kawan dy. Dr 29hb January smpai la 2hb February Maiya spent masa Maiya kat kampong sebb 3hb February Maiya dh kena balik Sabah. Macam xnk balik ja, sbb Maiya xsempat jumpa Maksu Maiya. Alahai! Benggang btul klo cuti kejap ja. Hhmm. .

Now, Maiya dh ad dekat rumah Maiya dekat Sandakan, Sabah. Huhu nnt bulan 5 nak balik kampong lagi. Kenapa?? Kali ne abang Maiya plak nk kawen! Haha xsoba den! **macam aq plak yg mnggatal nk kawenny. Haha. . hhmm okay la Maiya rasa tu ja kot yg Maiya nak cerita untuk korang about my trip last two months! Anything just wait for my new entry ya? Insya-Allah ^^ okey chaw! Wassalam.





PEACE.LOVE.HARMONY

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...