Wednesday, January 2, 2013

Persahabatan feat Pengorbanan



Hye to all my dearest readers!

Straight to the main topic! **mood agak kurang baek. SAHABAT adalah kawan! Hehe ye ye sahabat adalah orang yg paling rapat ngn kita selain family kita. Ye xa? Hhmm, ALLAH ciptakan bermacam-macam jenis perangai hamba-Nya kat dunia ne, so macam-macam la perangai n karenah kawan2x tu kn? Macam orang selalu cakap, “buat baek tu biaq la berpada-pada” pada siapa?? Hehe! Yes, that’s right. Tapi tolong renungkan situasi yg akan Maiya cerita kn ni oke? Atau dalam erti kata laen “try to put yourself in my shoes” **bukan dalam kasut ya? Hehe

Koranggg ad seorang kawan, kawan baek korang. Dy ad satu habits yang koranggg kurangg suka. Cara dy, bila dy ad masalah or dy dalam kesempitan, kesulitan, n kekecewaan dy akan cari korangg sbb nk shared problems ngn koranggg atau cari koranggg untuk minx pertolongan TAPI bila ada something yg BERLAKU kt diri koranggg, if korang pulak in trouble, kawan baek korang tu JUST mndengar, tnpa usaha n bantu korang but sometimes he/she DO NOT WANT to help u or DOES NOT WANT TO be by ur sides! Why? Does it called them is selfish? Hmm, let’s we checked out. .

Kawan tetap kawan, bila dalam susah or senang kita sentiasa tolong. Itu tanggungjawab bagi seorang kawan. Kadang-kadang ad jugk kawan yg sanggup buat kita kuli dy, n ad jugk yg snggup ambq kesempatan atas kesenangan kita so we mst beware with the kind of people like that. Kalo xa d’tolong kn kata kita ne b’lagak, sombong, pentingkan diri sendiri, kalo selalu tolong kunk bsaq kepala plak. Ye xa??

That’s what happens to me yesterday. Maiya plan xnk keluar petang tu, sbb xdaq mood. Astu si kawan tu called tnya nk p kedai ke xa, and then I just said that I do not know what I want to buy n si kawan bilangg temankn pon xbly ka? Hhmm, niat dalam hati bly la kuaq sat ambq angin KONON ny. Dy ajaq Maiya kuaq tp Maiya yg tunggu dy. It’s okey d’maafkn sbb dh fhm yg dy slalu siap LAMBAT! Then dy boleh tnya “XA BAWAQ MOTO HNG KA?” Maiya rsa dy boleh nmpak n tw moto Maiya xdaq n abng Maiya guna. Dalam hati sabar la even tngh marah, mood time tu dh xa okay time jalan ngn dy ke kedai. Si kawan tnya Maiya oke ka? Dy ad wat salah ka **ye mmg pon hng ad wat salah =.= then dy cakap klo dy ad wat salah dy minx maaf! Allahuakhbar! Hati yg drpada marah tu bly reda bila keluar maaf dr mulut dy apa lg dy crita pulak sal probs dy **ne yg aku lemah ngat ne. Nk buat mcm mna lg, nk d marah kunk dy ckp ap plak, Maiya plak jenis yg diam, xkan ckp ap2x TAPI Maiya suka mengadu. So Maiya ngadu dekat SHUE kn? hehe

Memang tak salah ap yg kawan Maiya dh buat, TAPI cuba la dy fikir sebb apa Maiya buat muka benggang Maiya tu, dh la dlm masa yg sma Maiya ngah kecewa sikit ngn boy Maiya. Kawan Maiya SELALU wat Maiya mcm ne. sapa xa sakit hati? Ya mmg Maiya kena bnyk sabar, tapi smpy bila? Dy xpenah pon nk KORBAN kn sesuatu macam transport contohny untuk p kedai, asyik Maiya ja yg bwaq moto Maiya sometimes my mum pon ckp Maiya ne asyik bwaq dy ja. Kalo dy xnk bwaq pon xpa Maiya xkesah tp TOLONGLAH JANGAN TANYA MOTOR MAIYA MANA? KNP XBAWA MOTOR MAIYA JA? Xa ka dh nmpak kt situ dy macam guna-guna kn Maiya ja? Mmbe Maiya pon ckp mcm tug k kt Maiya tp Maiya sabar jela. Dy boleh fikir xkan la 24jam moto tu Maiya nk pegang. abng2x Maiya ad, mest nak guna jugk. Maiya bukan b’kira ka apa tapi smpy bila Maiya ja yang kena b’korban untuk dy.

Dalam kepala otak Maiya ne 1 hal ja, Maiya ingat dy selalu tolong Maiya kalo Maiya ad problem ngn boy Maiya, n Maiya ingat pesan mak ayah Maiya, biar kita tolong orang, nnt bila Maiya susah orang pulak akan tolong Maiya. Allah sentiasa ad, n pasti ada balasan untuk dy **macam kejam plak ye? Hehe maksud Maiya balasan tu, suatu hari nnt dy akan rsa jugk mcm mna Maiya rsa bila jadi KULI orng walaupun ORG tu KAWAN. P’jalanan hidup kita ne masih jauh, bnyk lg habits manusia yg PELIK yg kita xtw. Biar orng buat kita xpa, Tuhan nk balas tu kejap ja. Time tu baru nak d’jadikan PENGAJARAN dlm hidup kn? hehe Terimakasih! Sawadikap! **mayangsari sot!




PEACE.LOVE.HARMONY

4 comments:

shueeeeee said...

Huh GEMPAK derr. Panjang karangan hng. Nama wa lu CAPITAL ohh. Haha, btw sabaq jelah. Allah tak kan uji kita if kita tak mampu nak hadapi semua ni and setiap dugaan mesti ada hikmah sebaliknya. Hehe :)

maiya said...

hhmm la, ne namany m'lepaskan geram. sabar tu mmg sabar. tp ad had jugk nk sabar pn. .

shueeeeee said...

Haha yelah, nak buat mcm mana dah perangai dia memang macam tuu.

maiya said...

memey la, tapi kenapa la dy xboleh fikir. belum lagi mmbe dy yg sorang lagi tu. .

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...