Saturday, July 21, 2012

laporan ramadhan

hye to all my dearest reader. .
how are you?? how about ur first day fasting in this year? is it good or not?
oke hari ni Maiya nk jd reporter sat k? nk bg kornggg laporan, boleh kn? hahaha baca dh la k? hehe
1st day puasa. . hmm bngun lmbt dkat zohor dh Maiya bngun hehe
almaklum la puasa xbuat apa tido aje kejanya. . then dh bngun tu bgegas la mndy. .
lpas mndy bermula operasi cuci tingkap bagai tukar lngsir so t dh raya xyh gelabah kn kn kn?
then pas selesai semua solat zohor pas solat on9. .
dekt2x nk asar tu stop la, solat asar n then gerakkkk g bazarr ramadhan. .
kat bazarr la tempt Maiya buat dosa knp? haha jahatny aq! Maiya xbly tngk org yg tteett!
haha sat ne dalam hati mula mcm nk kutuk2x xpa2x. . sbar. .
som untuk mngelakkn Maiya kutuk2x org ni, dlm hati ckp "laen kali hng xyh mai bazar" haha
so xla jd nk kutuk org kn, kat bazarr tu mmg mcm2x spesis ad. .
yg pnting iman kena kuat la. . Maiya sabaq ja kat bazar td dh la dngn ramai org sesak oo!
then lpas balik dr bazarr stat moto p jalan2x smbil tunggu wktu bbuka. .
then balik la dkt2x pukul 6 gtu ( sabah bukak awal ) ehehe
 lpas bukak puasa tu p la mndy dh ingt mmbe kata xnk p trawih lpas ja solat mghrib dy tepon. .
so cpt2x la siap g terawih, kmy buat 8 ja hehe tepat2x ja hbis truih hujan lebt!
huhu then ttangguh la nk balik rumah td. .
Maiya pon malas dh nk tunggu hujan reda apa lg redah aje la. .
putus selipar, basah beg mahal! haha yla tu. . hmbq hng! nk redah sngt kn. . btw, slamt smpy! haha
balik rumah makan sat then trus wat laporan kat koranggg hehe. .
oke la smpy sini ja laporan hari pertama Maiya nnt Maiya lapor balik k? hehe. .

bru balik bazarr smpt ag snap. .
Maiya out dulu la k? nnt Maiya post lg ok? heheh selamat berpuasa semua. . ((:





PEACE.LOVE.HARMONY

Friday, July 20, 2012

seminar motivasi 2012

hye to all my dearest reader. . 
haha lalat huqunggg! almaklum la lama xupdate an? sbb Maiya dh jarang on9. .
SPM 105 hari ja lagi so xbly la maen2x dah. .

14 JULAI 2012

oke tarikh kat atas tu tarikh Maiya p seminar motivasi kat SABAH HOTEL. .
oke koranggg wat2x tw je k kt mna sabah hotel tu. . hehe
Maiya ingt ka abg SHAMSUDIN dy punya penceramah, sekali tngok orang laen. .
abg SHAM ne pnceramah terbaikkk yg Maiya pnah jumpa sbb tu Maiya suka dngq dy bceramah. .
tp tem hari sabtu tu Maiya dapt pnceramah dr sekolah mana ntah. .
1st dy mula cakap pon dh xbest. kalo abg SHAM tu dr mula smpy hbis seminar asyik menagis ja. .
mmg mngena kat hati dy punya motivasi taem Maiya form 3 dulu, taon ne, kurangg la. .
seminar tu mmg bosan. . motivasi dy bg tu mmg bgus tp smua pelajar xberminat. .
bpa minit nk hbeh tu baru la ada agenda NAGIS-MENAGIS haha. .
nagis pasal apa? nagis pasal tngok videoo seorang ibu ngndung sedang operation melahirkan baby dy. .
ya ALLAH betapa peritnya pnderitaan seorang ibu. .
part tu ja yg mnyentuh hati Maiya yg laen Maiya xsuka sebb xsberapa mnarik. .
btw, Maiya suka la juga ad seminar motivasi tu sbb skurng2x ny tbuka dh hati Maiya. .
untuk buat yg terbaek SPM nnt. . koranggg mcm mna?? ((:
yg dh lepas tu xpa la kn? hehe

before Maiya blahh dulu an, Maiya nk share la ngn koranggg gmbr Maiya ngn mmbe. .
yg Maiya sempat snap2x. . hehe. . nk negok? jom-jom ((:

dewi a.k.a madu
fatin a.k.a poch'chong
me ((:
cira de'rein
sharifah su ((:
chynn da'minutes
shue a.k.a AWEKS
wiwie n mimie
family. .

me n shue

((:

she again

me n cira

peace (Y)

after crying (':
memandangkan esok dh puasa so. . 

SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN
&
SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA





PEACE.LOVE.HARMONY

Tuesday, July 10, 2012

Muhammad Haikal Uzir

hye to all my dearest readers. .
i'm back! huahuahua mcam p oversea ja kn? padahal kat Malaysia gk, ok2x. .
 Maiya straight to the point la k? oke nak tnya ne. .
koranggg pernah xa b'angkat2x? means dy ada abng, adik n kakak angkt?
kornggg syng xa angkt2x kornggg tu? haha mest la syng kn? kalo xa, xa la kornggg b'angkt2x kn?
oke koranggg tw xa sapa tu Muhammad Haikal Uzir?
sapa? abng angkat Maiya? yay! pndai pon tapi nk wat pmbetulan sikit tw. .
dy BEKAS ABANG ANGKAT Maiya. . marah? daqqqq aihh! hehe
ha! mcm mana bly jadi bekas?? nak tw?? ne nak cter la ni. .

oke lupa tarikh kenal dy haha btw, i'm still remember kmy kenal tem tu dy form 4. .
Maiya form 2, knal kat HABBO ha! korangg mest pernah maen habbo kn?
bagi yg xpenah tu xpa la Maiya cter je la ok?
actually Maiya ni xpndai sngt maen habbo tp PENGARUH RAKAN SEBAYA la katakan
so try try la jugk kn, haha jahat btoi! dy mcm pmainan gak, . 
gmbq katon2x TAPI kita boleh chat bly cr kenalan. . kita ada rumah. .
best gak la layannnn ja maen game mcm tu, . 
ingat lagi taem tu nma dy PURPETEXXXX Maiya plak AREQUMAYA ja. . hehehe
knal2x la, 1st Maiya cm blagak la sja ja gatai nk ajaq dy kapel tp dy nk b'angkt ja. .
it's okay accept ja, mmandangkan Facebook xguna lg taem tu, pky la Myspace,
bila dy dh tngk muka Maiya ttba nk ajaq kapel ngn Maiya. . haha
Maiya ttapkn la PENDIRIAN taem tu huahuahua, Maiya ckp la kata nk b'angkat2x ja. .
so angkt2x jela, Maiya selalu tunggu dy sbb dy duduk asrama. .
xpnah miss pon cntct dy bila dy balik asrama. . dy pon mcm tu, but sjak dy nk SPM makin rnggang. .
dh relay kamy dua, lepas ja dy SPM ttba lost cntct, , i hate that part! !
then bila ter-contct balik dy dh ad GF baru n ADIK ANGKAT baru. .
Maiya JELES tw xa? sbb ap? sbb masa Maiya kenal dy Maiya manja dngn dy. .
dy xdaq GF xdaq ANGKAT2x yg laen tp sjak lost cntct ne dy dh cr yg baru. dy xbgtw Maiya. .
makin lama dy makin lupa kn Maiya snggup abaikan Maiya n lbh mmilih GF dy. .
mmg la dy brhak pilih sapa2x tp Maiya xsuka cara dy layan Maiya,. cara dy abaikan Maiya. .
Maiya just mampu doakan kebahagiaan dy dengan org yg dy synggg. .
for ur information antara bnyk2x abng angkat Maiya. .
dy la abnngggg angkt Maiya yg palingggg Maiya sayanggg! n dy la yg paling lma ngn Maiya. .
nk tngk muka dy? sat ekk? ((:

ne la dy ngn cousin dy kot. .
but now he was taken by this girl. .

mimi & haikal
mybe dy hnya teman Maiya untuk sementara, ((':
but Maiya happy gila n tenang kalo selalu kat sebelah dy. .
kalo Maiya ada masalah Maiya akn story ngn dy but skrng kalo Maiya ada masalah. .
Maiya diam ja, kadng2x Maiya cntct dy balik tp Maiya dh jnji ngn diri Maiya. .
Maiya xkan cr sesapa dh yg pernah adadalam hidup Maiya dulu. .

Maiya just doakan kbahagiaan doranggg bersama insan tersayang doranggg. .
it's more better! ((: gtg all bye ~





PEACE.LOVE.HARMONY

Friday, July 6, 2012

TIPS: menghilangkan tekanan & kemarahan

hye to all my dearest readers. .
ha, straight to the point ^^ mmandangkan Maiya skarang ne dalam mood. .
sedih, stress n marah2x Maiya nk shared 1 tips yg boleh kta follow sama2x k nk? jom. . 

Biasakan diri berada dalam keadaan berwuduk
 Jiwa kita akan menjadi tenang jika kita membiasakan diri mengambil wuduk 
sebelum melakukan pekerjaan. Kerja yang susah akan menjadi senang dan mudah diselesaikan. 
Para pelajar pula, disarankan agar membiasakan diri mengambil wuduk sebelum mengulang kaji 
pelajaran agar apa yang dibaca akan mudah diingati.

Perbanyakkan membaca Al-Quran 
Ganjaran yang besar akan diberikan Allah bagi sesiapa yang membaca Al-Quran
 walaupun satu ayat. Waktu yang sesuai bagi kita untuk membaca Al-Quran ialah selepas 
solat lima waktu dan waktu-waktu lain seperti ketika berehat dan sebelum tidur. Oleh itu, jadikanlah Al-Quran sebagai teman paling akrab pada sepanjang waktu. 

Perbanyakkan Solat Sunat
Sebagai makhluk paling mulia di sisi Allah, kita disuruh membanyakkan amal ibadat kita 
sehari-hari. Antaranya, dengan mendirikan solat sunat. Solat sunat hajat, solat sunat taubat, 
solat sunat tasbih adalah antara pelbagai solat sunat yang terdapat dalam Islam. Kita bangun pada 
 sepertiga malam dan mendirikan solat-solat sunat tersebut agar beroleh ketenangan 
dan kekuatan daripada Allah swt. 
* yg ni Maiya yakin b'jaya sbb smalam Maiya wat alhmdulillah tenang sikit hehe *

Lakukan kegiatan luar seperti bersukan
Orang ramai selalu berkata bahawa badan yang cerdas akan membentuk otak yang cergas. 
Segala tekanan sewaktu bekerja akan dilupakan apabila kita melakukan aktiviti-aktiviti
 luar yang dapat menyihatkan tubuh badan seperti bersukan. 
Situasi akan menjadi lebih menggembirakan jika kita meluangkan masa membawa keluarga 
pergi beriadah. Ikatan kekeluargaan juga akan bertambah erat dan kukuh.
 * oke jugk la 60% bly p hehe *

Menangis dengan sepuas hati
Tekanan yang dihadapi sekiranya melibatkan individu yang lain dapat diredakan
 melalui luahan hati kita dengan menuliskan rasa ketidakpuasan hati kita itu dalam sehelai kertas. 
Sikap cuba menyimpan perasaan tersebut dalam hati boleh menyebabkan diri merana. 
“Luaran lain hati lain” ada sesetengah individu apabila mereka mengalami sesuatu tekanan, mereka seolah-olah tidak menunjukkan permasalahan mereka itu.

Hargai kebolehan diri sendiri
Kita perlu mempunyai satu sikap yang dipanggil yakin diri. Apabila kita mempunyai keyakinan diri, 
maka kita tidak akan mempunyai masalah untuk melakukan sesuatu pekerjaan yang 
disuruh oleh pihak lain sewaktu bekerja. Kita yakin bahawa kita boleh melakukan kerja yang
 disuruh dengan mudah dan tiada sebarang masalah yang dihadapi. Apa yang penting ialah, kita mesti menghargai kebolehan diri sendiri dan memulakan hidup dengan lebih ceria. 

Cintai diri sendiri
“Cintailah diri kamu sendiri sebelum kamu mencintai diri orang lain”.
 Jelas daripada maksud sepotong hadis ini, kita dapat memahami bahawa kita perlu 
mencintai diri sendiri terlebih dahulu berbanding orang lain. Diri kita yang selama ini masih 
pada tahap lama dalam pekerjaan perlu dipertingkatkan dengan cara yang dinyatakan di atas. 
Kita perlu memulakan kehidupan kita dengan ceria dan penuh dengan senyuman.

sbnaqnya, Maiya saja cr tips ni n bila Maiya baca sngt2x b'guna wat Maiya. .
so, i decide nk shared la ngn koranggg semua. .
SHARING IS CARING
right? hehe that's mean Maiya caring la kn ngn koranggg hehe perasan jap. . 
kla GTG t Maiya blogging lg ekk? bye ((:





PEACE.LOVE.HARMONY

Thursday, July 5, 2012

in memories!

hye to all my dearest readers. .
how are? ehh! blog Maiya dh b'lalat! lama x-hupdate kn? maklum la bust3x. . huhu
actually Maiya sedih ssngt karang ni, Maiya xmau cerita pnjg2x. .
Maiya nak tnya koranggg semua, apa perasaan korang bila. .
someone yg pnah ada dlam hati koranggg dh ad GF/BF baru? ya ALLAH it is hard to believe?
hard to accept right? same like me! i don't kno how i don't know why but when i know about the news,
i'm so upset, so saddd! only ALLAH know. .
sbnaqnya bbrpa hari sblum Maiya tw dy dh ad GF baru Maiya asyik t'ingat ja kat dy. .
hidup mcm xtenteram. . ntahh knp ttba hati dy berubh ngn bgtu cpt. .
lpas ja Maiya jumpa ngn dy last year 14hb Dis 2011, dy truih xcntct Maiya, ignoring me!
ya i know, Maiya xbly trus bhrap ngn dy. .
Maiya xbly pksa dy terima Maiya n mncintai Maiya sprti yg dy pnah cakap. .
like my cousin always said, kalo someone to dh xnk kt kita wt apa nk tkjaq2x kn?
kalo btul someone tu serius ngn kta mest dy akan cr kta walau ssusah mana pon yg akan d'laluinya. .
Maiya suka ka Maiya xsuka ka tu dh jadi pilihan hidup dy. .
Maiya hormat ngn kputusan dy even my heart was broken again. . )):
sedih la jugk bila mmbe2x asyik sembang pasal BF masing2x.bahagia sngt2x. .
but Maiya apa yg Maiya ad? hmm,. . slagi Maiya mmpu b'sabar Maiya b'sabar k?
 insya-Allah suatu hari nnt kbahagian Maiya akan dtng. .
ini semua dugaan ALLAH yg harus Maiya tempuh meskipun sngt mnykitkn. .
Maiya hnya mmpu mndoakan kebahagian lelaki tu bersama cinta nya. .
inysa-Allah smpy ke anak cucu, jika bnar itu kbhagian untuk hdup dy Maiya sntsa hppy. .
sbb ada someone yg snggup n boleh jga dy lebh baek dr Maiya. .

in memories ):
that's all. hnya ni yg mmpu Maiya cerita sbelum bnjir ((':
bye good night ^^





PEACE.LOVE.HARMONY

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...