Friday, May 25, 2012

sorry, this is a pending story ngee~

hye to all my dearest readers !
how are you?? hehe miss me?? i miss you to. . * perasan sat na *
hehe sorry sebab Maiya lama xon9. . on9 tu on9 jugk tapi xlama coz tenet punya pasal la. .
hehe, actually Maiya busy sesngat menyiapkan KILLER FOLIO bak kata SHUE kawan Maiya. .
btw, Maiya ada pending story yg xsempat Maiya nak shared ngn korang. .
so hari ne Maiya berpeluang sngat nak story ngn hangpa semua ok?
so, hangpa baca je la k? * pasai pa dok pekat utara ne * 
oke jom kita baca sama-sama nak xa, nak xa? haha ok yukkkk. .

19 MAY 2012  

oke pada 19 may lepas Maiya ada aktiviti merentas desa dekat sekolah. .
atau sekolah Maiya panggil larian hijau. . tem lari tu semua kena pakai bju or something. .
kaler HIJAU memg nampak cantik, sebab apa?
sebab baju sukan sekolah Maiya tahun ne cikgu wat khas kaler hijau,
untuk merentas desa, macam besa la kn lepas habiss ja lari ada la ucapan then bg2x hadiah. .
ada yg dapat basikal sebab kutipan paling tinggi. .! huahuahua. .
yang xbly blah basikal tu kaler MERAHHHH! tegugat iman sia tinguk tu basikal! haha
lepas ja dah habiss semuanya, apa lagi blah la balik rumah, ingat nk p m'lencong tmpat laen,
tapi xjadi la malas plak, huahuahua. .

after larian hijau, HIJAU xa? semua hijau huahua. .

 20 MAY 2012

oke 20 may plak adalah hari yang sangat bermakna bagi Maiya. .
sebab pada hari tu adalah birthday MAMA sy. haha actually Maiya xsempat nak belikan,
something untuk dy, tp apa yang Maiya mampu bagi just DOA untuk dy. .
tapi sebenaqnya Maiya ada ajak dy p kedai CUP CAKE CHEESE ne, 
Maiya belikan tu Mak Maiya. . sedapppp gila smpai ketaggih nak makan lagi. .
korang nak rasa jugk ka? boleh ja xsalah pon. . nnt sok p cari kedai CHEESE cake ok?
huahuahua. . hehe, btol la kn, xkn Maiya nk suruh korang mai sabah plak. .
macam kat semenanjung xdaq, kn? hehe

perghh! cheese dy melimpah2x tw. .
haa. . tu jela yg Maiya mampu belikan tuk Mak Maiya. . apa2x pon Maiya ikhlas. .
n Maiya sentiasa doakan dy dipanjangkan umur n sentiasa murah rezeki. .

oke Maiya sambung ya, pada hari bila tah Maiya lupa hehe,
tapi Maiya tw Maiya hang out ngn Shue kawan Maiya lepas balik dari Latihan memandu,
tapi motor ja k? hehe, ok ary tu Maiya just shared something ngn dy,
yg dy baru tahu sal Maiya. benda apa tuh?? haa nant Maiya crita ngn korang plak ya??
ok, apa kmy wat just lepak2x kat tasik smbil buat pandai je. .
ingat nak jogg n maen tennis petang tu tp Shue plak sakit kaki apa bly wat,. .
kami jalan je la n Maiya maen tennis jap. .
lawak gila tngok orng baru belajar maen tennis mcm SSHUEEE! haha 
* oh shue sory la na, huahuahua xbly blah bila ingat balik *

maiya 
shue
me n shue
tidakkk! hahaa
my shoes nike & shue's shoes white. cute!
 haa! ne jela yang Maiya dapat shared dengan korang semua, hope korang enjoy ok??
btw, thanks to semua kawan-kawan Maiya especially to SHUE, IEKA, MIMIE n CHYNN,
because always stay by my side to faced probs n tteeett! ^^ iloveyou all. .

good bye n good night ((:





PEACE.LOVE.HARMONY

Thursday, May 24, 2012

TIPS : belajar saat akhir

hye to all my dearest readers! 
today, Maiya nk share ngn korang semua satu tips pasai belajaq last minit ni, .
haha, yang tulis ne pon sma ja. . Maiya mmg xbly belajar awal2x. .
style Maiya kalau nak belajar mest last minit supaya Maiya faham. .
tapi bukan la last minit yang dh macam haprak tu! i mean 1 week before la macam tu. .
nak tahu apa tips nya? jom-jom. . 

Bertenang dan jangan cemas

xdaq faedah yang akan diperolehi sekiranya kita cemas keterlaluan. Belajar disaat akhir juga memerlukan strategi yang betul. Ini kerana masa yang anda adalah terhad. Selepas bertenang buat penilaian apa tindakan yang akan diambil seterusnya. Rancang tindakan yang akan anda diambil dan disiplinkan diri untuk mengikut perancangan yang dibuat.

Beri tumpuan lebih terhadap pembelajaran

Letakkan seluruh tumpuan fikiran anda kepada proses pembelajaran yang anda lakukan. 
Jangan terlalu memikirkan bahawa anda kesuntukan masa. Hafal perkara yang sepatutnya dihafal 
seperti biasa dan jangan melengah-lengahkan masa belajar.
Meskipun anda cuba mengenepikan ketakutan dan kegelisahan yang anda alami itu, 
tetapi lama-kelamaan perasaan itu akan datang semula. Sekiranya hal ini berlaku, cuba alihkan
 diri anda dari tempat belajar untuk melakukan senaman ringan seperti berdiri sambil menarik 
dan melepaskan nafas panjang-panjang secara perlahan-lahan beberapa kali. Kemudian duduk 
semula dan cuba teruskan pembelajaran anda. Cara ini sekurang-kurangnya akan dapat mengurangkan perasaan anda yang tidak tenteram itu.

Yakin terhadap kebolehan diri

Selalu tanamkan dalam diri anda bahawa “saya boleh” dan tulis besar-besar dan terang dan
 letakkan di hadapan anda (di tempat anda belajar). Tiap-tiap kali anda melihat kad itu anda 
yakin bahawa anda boleh berjaya. Sekiranya anda dapat menanamkan dalam diri anda 
bahawa anda bekeyakinan penuh boleh melakukan, maka secara sepontan anda berusaha 
bersungguh-sungguh dan mental anda dapat berfikir ke arah kejayaan dan apa-apa yang
 anda cita-citakan selama ini akan membuahkan kejayaan yang membanggakan.

Masa rehat perlu secukupnya

Semasa belajar anda berasa cepat letih, sama ada dari segi fizikal atau mental. 
Ambil masa untuk otak anda berehat sepenuhnya. Anda juga digalakkan bangun dan cuba berjalan-jalan sebentar dan setelah merasakan kelegaan barulah anda menyambung semula pembelajaran anda.

oke, bly xa follow? Maiya malas nak share bnyak2x coz tahu, korang mest xlarat,
nak baca panjang2x kn? Maiya rasa okay la ni kot asalkan membantu kn?
GOOD LUCK ((:




PEACE.LOVE.HARMONY

Friday, May 18, 2012

tolong jaga dia sebaik-baiknya!

hye to all my dearest readers. .
how are you today? good? not good? whatever la k? huahuahua. . sama la ngn mood Maiya. .
yg xseberapa oke ne. . actually ada dua benda Maiya nak share ngn korang semua. .

firstly about my friend. my best friend, dalam seminggu ne Maiya xbly nk tngk muka dy. .
for me mcm ad something yg dy cuba rahsiakan dari Maiya. n dalam seminggu tu jugk. .
Maiya wat keja gila semata-mata nk korek rahsia SI MEMBE Maiya sorang ne. .
nampakny apa yg Maiya siasat xsia2x. . perangai dy dh bnyak berubah. . dy dh xmcm dulu. .
seriously, hari-hari Maiya sakit aty ngn perangai dy, tp Maiya xsnggup nk BENCI dy. .
sbb dy kawan Maiya kawan baik Maiya. memg Maiya sabar ngn semua perangai dy,
tp smpy bila Maiya nk bsabaq n nk mengalah ngn dy. .
dh terbukti kan kalo CINTA tu lebih bermakna dari PERSAHABATAN buat orang yg
sedang KEMARUK CINTA ! too many changes! smpykn dalam kepala Maiya ne,
Maiya terfikir jugk nk putus kawan dengan dy dari Maiya terus xbly tngk muka dy. .
tp Maiya bukan jenis macam tu, even dy dh bnyk kali sakitkan hati Maiya sampy xsdaq. .
Maiya xpernah sekali pon terNIAT nk balas n sakitkan hati dy. .
tapi balasanny iNi yg dy bagi kat Maiya maybe bg dy BOYFRIEND dy adalah sgala2x ny bg dy. .
apa Maiya bly bwat? pas ne Maiya xkan care lagi sal hidup dy, coz tu yg dy pilih. .
itu haluan hidup dy, Maiya xbly halang. . Maiya harap sngt2x BF dy tu jujur n ikhlas 
seperti mana yg Maiya tau. . kalo lelaki tu sebaliknya, Maiya b'doa spya dy dapat balasan,
yg setimpal dngan apa yg dy dah wat ngn kawan dy, . .

second, is about someone that i really love. so far kami xdaq ap2x probs. .
tapi ntah la knp dengan sekelip mata ja we are over! Maiya xtw knp dy tba2x marah Maiya. 
dy ad probs? xmungkin dy ad probs sbb Maiya tw dy mcm mna. .
ntah la, semua ne dh d'rancang oleh ALLAH apa yg Maiya taw Maiya sentiasa sabar,
dengan segala ujian-Nya. dalam doa Maiya, Maiya sentiasa nk ALLAH sentiasa lindungi dy,
beri dy kekuatan, dan Maiya selalu berdoa supaya dy jumpa perempuan yg. .
lebih baek untuk sentiasa ada d sisi dy. .

huuu. . hati sudah hancur ma! wa manyak sakit. . ! 
Maiya out dulu la k? kalau ad new story Maiya blogging lagi k? thanks for support me. .
bye ((':





PEACE.LOVE.HARMONY

Sunday, May 6, 2012

seminar skor A + membe yang tteeett + bisnes = ke-busy-an

hye to all my dearest readers! OMG! Maiya rindu ngn korang semua. .
lama Maiya xhupdate blog kn? besa la BUSY kn? huahuahua. .
xdaq la sebenarnya, 28hb April ary tu Maiya ada seminar tuk students SPM & PMR. .
rsanya mest korang taw kot SEMINAR SKOR A yg boleh dikatakan dh popular kat KL. .
seminar tu d'hadiri oleh 4 orang cikgu dari KL iaitu :
  • Mr. Shiva - sejarah
  • Mr. A. Jiva - english
  •  En. Ahmad Shukri Kassim - bahasa melayu 
  • Mr. Sathiya - mathematics
alhamdulillah apa yang diorang cuba sampaikan Maiya faham. .
n Maiya dh mula bersemangat untuk buahkan hasil kejayaan Maiya yang paling cemerlang. .
insya-Allah Maiya akan try usaha banyak2x n buat yg terbaek tuk masa depan Maiya. .
actually banyak masalah Maiya dapat tapi malas la Maiya nak ingat-ingat. .
tapi apa yang Maiya nak cakap, BEST FRIEND Maiya sendiri sanggup tipu Maiya. .
Maiya btul-betul xsangka dy dah mula nak sakitkan hati Maiya, sedangkan . . .
hhmmm, bagi dy KEBAHAGIAAN adalah segala-galany buat diri dy. .
kalo dy rasa itu yang terbaek untuk diri dy sampai sanggup wat kawan macam ne. .
TOLONG JANGAN PERNAH ANGGAP MAIYA KAWAN DY LAGI. .
)): erghhhh! pecah kepala otak aih! malaih aq nk ingat ngn hang la! 

ok stop! citer benda laen. nak tau xa Maiya dh ad bisnes hehe, bisnes kecik2x ja pun. .
hehe nak tengok? jom-jom. .




front view



back view
front view (2)
back view (2) oppss! senget plak. .
haa! nampak kn? look simple n easy right? but tangan Maiya sakit. .
bagi Maiya ramai ag yg pandai wat bnda ne n much better than me, tapi dorng nk Maiya gk,
buatkan so Maiya wat je la sekaligus dpat gak upah. hehe
for me ap yg Maiya wat xcntik kot hope diorang suka la ngn apa Maiya wat. .
sbb Maiya busy wat bnda ne gak la Maiya xterhupdate blog Maiya. . ngeee ^^
lagi pon korang tw kn Maiya ngah exam kunk ne, esok last exam. . PHYSICS! hehe i like!
i will try to improve my marks better than before. that's my promise. .
ok? k, t Maiya HUPDATE lagi tw? nak out dulu. .
tunggu next entry k? k bye, sayang korang semua la salammmmm (:





PEACE.LOVE.HARMONY

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...